Orvos kollégáknak

LBV olvasószemüveg-kezelés

Aki 50 éves kora után olvasószemüveget használ, és ettől szeretne megszabadulni, ide kattintva olvashat a kezelésről.

Az Optik-Med Sasszemklinika a Sasszemkezeléseket két eljárással végzi.

A PRK (PhotoRefractive Keratectomy) kezelésről

Lézerrel végzett eljárás, melynek során a cornea vastagságát, alakját megváltoztatva nagy optikai pontossággal és stabilitással korrigálható a szem refrakciós hibája.

A fotoabláció az epithelium alatt, a corneális stroma felszíni rétegeiben történik. A jelenlegi szemészeti gyakorlatban ehhez számítógép vezérelt flying spot típusú excimer lézert használunk. A beavatkozás során a refrakciós hibától függően a cornea átformálásával annak törőerejét úgy csökkentjük, vagy növeljük, hogy a retinára éles kép vetüljön.

A páciens a lézerkezelés után már szemüveg, kontaktlencse nélkül élesen lát. A PRK kezelést 18-65 év közötti életkorban, stabil fénytörési hiba esetén végezzük. A felszíni lézerkezelés alkalmas a myopia /-12,0 Dioptriáig/, a hypermetropia /+4,5 Dioptriáig/, és az astigmia /-6,0, ill. +4,5 cylinderig/ megszüntetésére. A presbyopia a PRK eljárással nem korrigálható, ezért a presbyop korú pácienseknek a lézerkezelés után szükséges a közeli korrekció használata.

Szembetegségekből eredő látásromlás /pl. cataracta, glaucoma, macula degeneratió, keratoconus/ PRK kezeléssel nem javítható. Amblyopia esetén, annak mértékétől és a refrakciós hibától függően egyéni elbírálás szükséges.

Terhesség, laktáció idején, valamint pacemakerrel rendelkező pácienseknél a lézerkezelés nem végezhető. PRK kezelés ellenjavallatát képezi még, az IDDM, több mint 10 éve fennálló NIDDM, kollagén betegségek, rosacea, keloid hajlam, súlyos száraz szem syndroma.
Ezen betegségeknek a kiderítése céljából fontos a pontos anamnézis felvétel, majd a részletes szemészeti vizsgálat.

A vizsgálat során computeres kerato-refractometria történik, majd aberrométerrel megmérjük a szem magasabb rendű fénytörési hibáit, elkészítjük a cornea görbületi, vastagsági-és törőerő térképét, Schirmer-próbát és tonometriát végzünk.

Ezt követően meghatározzuk a nyers, és a korrigált közeli, illetve távoli látásélességet, a refrakciós hiba mértékét. Réslámpával az elülső szegment, majd cyclopegiát követően a hátsó szegment, fundus vizsgálata történik. A fénytörési hibát cycloplegiában is ellenőrizzük.

PRK kezelésre való alkalmasság elbírálásánál fontos szempont a cornea centrális vastagsága. Dioptriánként 12-14 mikrometer eltávolítása szükséges, ez függ a kezelési átmérőtől is. Minél nagyobb átmérőben kezelünk, annál nagyobb az eltávolított szövetmennyiség. A nagyobb átmérő használata a postoperativ káprázás kivédése szemponjából lényeges.

Ahhoz, hogy a szem biomechanikai stabilitása ne változzon, a cornea centrális vastagságát nem csökkentjük 400 mikrometer alá. Ezért a kezelhető dioptria mértéke függ a kiindulási pachymetriás értéktől.
A vizsgálat végén a pácienssel történő konzultáció során megbeszéljük a lézerkezelés típusát, menetét, a várható eredményt, az utókezelést, majd időpontot egyeztetünk. A PRK kezelés napján az operatőr ismét ellenőrzi a refrakciós hibát.

A lézerkezelést Humacain szemcseppel történő anesztéziában végezzük. Az epitheliumot a kezelendő átmérőnek megfelelően mechanikusan távolítjuk el. Az alkoholos eltávolítás, az un. LASEK eljárás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért nem végezzük. A számítógép vezérelt excimer lézer a páciens adatai alapján átformálja a stroma felszíni rétegeit. Ezáltal az optikai zónában úgy változik meg a cornea törőereje, hogy a retinára már éles kép vetül.

A PRK kezelés 1-2 percet vesz igénybe, egyszerű, gyors, fájdalommentes. A kezelés végén a corneára terápiás célból lágy kontaktlencsét illesztünk, mely átlátszó kötésként védi a kezelt területet, segíti a reepithelizációt, csökkenti a panaszokat. Az elmúlt 14 év során igyekeztünk optimalizálni a kezelés minden fázisát, így elmondhatjuk, hogy a kezelés a pácienseknek lényegesen kevesebb panaszt okoz, mint eredetileg. A felszíni hámréteg záródásáig, 2-3 napig még érzékeny a szem, könnyezés, idegentest érzés, égő érzés előfordulhat. A pácienseket naponta ellenőrizzük, majd a felszíni hámsejtsor záródása után, általában a 3. napon a védő kontaktlencsét eltávolítjuk.

A következő kontroll vizsgálatot a 7-10 nap között végezzük, majd fél éven keresztül havonta van ellenőrzés. PRK kezelést követően fél évig tart az utókezelés, ami szteroid tartalmú szemcseppek használatát, és szigorú UV védelmet jelent.

A cornea élő szövetként törekszik a regenerálódásra, amit a regresszió megakadályozása miatt gátolni kell. Az UV-B terhelés a gyógyulási válaszreakciót jelentősen módosíthatja, az elülső stromális morfológia rendeződését hátráltathatja, Haze kialakulását fokozhatja. A regeneráció aktivitása egyénenként eltérhet, ezért fontos ebben az időszakban a rendszeres ellenőrzés. A fél éves eredmény már véglegesnek tekinthető. A szemen látható nyoma a PRK kezelésnek nem marad, úgy kell tekinteni, mint egy ép, egészséges szemet. PRK kezelésen átesett szem nem sérülékenyebb, szembetegségek kialakulásának kockázata nem nő. Semmilyen fizikai terhelésnek, sportnak, spontán szülésnek nem képezi ellenjavallatát.

Az FEMTO kezelésről

Régi igény a lézeres szemsebészetben, hogy a cornea törőerejének változtatását ne a felszínen, hanem a felszín alatt végezzük. Több oka is van ennek, a két legfontosabb a lényegesen nagyobb páciens komfort és a regressio szinte teljes hiánya.

A fotodiszrupción alapuló corneasebészetben használt lézertípusok közül a femtosecundumos lézer hullámhossza az infravörös tartományba esik, 1053 nanométer. A jól fókuszálható lézersugár precíz felület alatti hatást vált ki. A kis méretűvé fókuszált lézerimpulzusok hatására a fókuszpontban a cornea szövetében mikroplazma keletkezik, elpárologtatva kb. 1 mikron szövetet. Minden egyes impulzus körül gázt és vizet tartalmazó mikrobuborék keletkezik. A szorosan egymás mellett képződő gázbuborékok összekapcsolódnak és egy síkot képeznek. Ez a sík helyettesíti a LASIK vágási felszínét, azzal az óriási különbséggel, hogy a vágás széle sugárirányú, így tökéletesen megakadályozza a lebeny későbbi elmozdulását. A femtosecundumos lézer dióda pumpált Nd:üveg lézer, 1053 nanométer hullámhosszúságú. Impulzushossza 500-800 femtosecundum, impulzusenergiája 0,8-3,0 mikroJ, impulzusteljesítménye közel 10MW. Az első femtosecundumos lézert 1998-bal építették, mára már 12 évnyi tapasztalattal rendelkezünk.

A FEMTO kezelésnél tehát a védőlebeny kialakítása történik femtosecundumos lézerrel. Az elkészített lebeny vastagsága a centrumban és a széli részeken is állandó, míg a mechanikus keratommal készített lebeny vastagsága a centrumban és a széli részen különbözik. A femtosecundumos lézerrel így elkerülhető az ún. meniscus flap, nincs indukált astigmia. A meredek széli vágásnak köszönhetően /70 fokos/ a lebeny visszaillesztése excimer kezelés után könnyű és rendkívül pontos. A védőlebeny készítéséhez speciális eszközökre van szükség. Ilyen az ún. páciens interface, mely egy steril, egyszer használatos vákuumgyűrű és a hozzá tartozó applanációs lencse.

A felhelyezett vákuumgyűrű fixálja a szemet a lézerhez és mozdulatlanul tartja a kezelés alatt. A precízen felhelyezett vákuumgyűrűbe illesztjük az applanációs lencsét /ez a művelet az ún. dokkolás/, a cornea applanálásával alakítjuk ki a referenciafelszínt. Így a cornea eredeti felszínével párhuzamos, egyenletes vastagságú flap készíthető. Az általunk végzett kezeléseknél alkalmazott lebeny vastagsága: 110-120 mikron. Az érintelen, ún. reziduális corneaágy vastagsága a mi gyakorlatunkban több, mint 290 mikron. Ha ennél kevesebb, nem végzünk FEMTO kezelést. A lebeny átmérője átl. 8,7mm / 5-9,5mm lehet /. A kezelés időtartama 16-33 sec. között /az alkalmazott lézerkészüléktől függően/.

A lebenykészítés után az excimer lézer mikroszkópja alatt történik a lebeny felemelése, majd a dioptriális kezelés. Az interface szűrt BSS-sel történő öblítése után kanüllel illesztjük vissza pontosan a lebenyt. Néhány másodperces várakozás után a szemhéjterpesztő eltávolítható és a páciens egy réslámpás kontroll után távozhat. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Betadinos szemhéj fertőtlenítés után 5 percenként adott 3 csepp Humacainnal érzéstelenítünk. A kezelés végeztével 1 csepp Tobradex szemcseppet kap a páciens, otthon 1-2 órás pihenést javasolunk csukott szemmel. A kezelés után rövid ideig könnyezés és idegentest érzés jelentkezhet, mely az előírt pihenés alatt rendszerint el is múlik. A szemet dörzsölni nem szabad, az első napon óránként Tobradex és műkönny használatát írjuk elő. A látás a fellépő kisfokú cornea oedema miatt néhány óráig még homályos, de fokozatosan tisztul. Utókezelésként 3 hétig adunk Tobradex cseppet fokozatosan csökkenő cseppszámmal, műkönny használatát 4-6 hónapig tartjuk szükségesnek.

Korai postoperatív szövődmények lehetnek a szemszárazság / ált. az első héten a lebeny alsó felét érintő siccás tünetek, ritkán pontszű hámhiányokkal /, erosió, lebeny mikrogyűrődése /a lebeny pontatlan visszahelyezéséből adódóan/, ill. felgyűrődése /szemdörzsölés miatt /, az interface-ben finom szemcsézettség, DLK /Diffúz Lamelláris Keratitis, mely a corneaágy vágásánál alkalmazott lézerenergia jó megválasztásával elkerülhető/.

Késői postoperatív szövődmények lehetnek a hámbenövés és a DLS / késleltetett fényérzékenység/. Mind a korai, mind a késői postoperatív szövődmények eredményesen kezelhetőek.

Legfrissebb híreink

Még kedvezőbb részletfizetés!

A 2013. május 15-től történő kezelések esetében változik a részletfizetési konstrukció: a PRK és a FEMTO kezelés már havi 9.999 Ft-os, az LBV kezelés pedig havi 14.999 Ft-os törlesztőrészlettel elérhető:

PRK: 49.900 Ft kezdőrészlet + 10 következő hónapban 9.999 Ft/hó, FEMTO: 139.000 Ft kezdőrészlet + 12 következő hónapban 9.999 Ft/hó, LBV: 139.000 Ft kezdőrészlet + 12 következő hónapban 14.999 Ft/hó.

Véget ért az Egy szám - egy szem játékunk!

Köszönjük játékosainknak a rengeteg tippet! Az Egy szám - Egy szem játékunk nyertese Görözdi Máté (Győr), a nyertes szám pedig a 24. A több ezer számból ez volt ugyanis a legkisebb, amit egyedüliként tippelt a szerencsés játékos.

Néhény érdekesség a játékkal kapcsolatban:

- a legkisebb tipp az 1 volt
- a legnagyobb a 9487
- a legtöbben a 3-at tippelték.
- a legkisebb szám, amelyikre senki nem tippelt, a 21 volt (azaz ezzel lehetett volna nyerni).

Máté, gratulálunk győzelméhez, reméljük, mihamarabb sor kerül a Sasszemkezelésére!

Egy szám - egy szem játék indul!

Nyerjen ingyenes Sasszemkezelést! Egyszámjátékunkban a helyesen tippelő játékos ingyenes kezelést nyerhet! (A játék azóta véget ért.)

Átépítés

Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a lézerkezelést választók száma. Annak érdekében, hogy a továbbiakban is az eddigihez hasonló színvonalon fogadhassuk pácienseinket, új vizsgálóhelyiségeket, és egy kényelmes leletkiadó szobát alakítottunk ki.

Az új leletkiadó szoba megtekinthető itt.

Humánerőforrás-fejlesztés

A közelmúltban humánerőforrás-fejlesztési képzést szerveztünk. A részletek:

Pályázat: TÁMOP 2.3.3/A-09/2 Munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva

Projekt neve: Humánerőforrás fejlesztés a K-MED Kft-nél

Kedvezményezett: K-MED Orvosi és Üzemorvosi Kft., 2040 Budaörs, Pillangó u. 6.

Közreműködő szervezet:
ESZA Nonprofit Kft., 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület, Tel: 273-4250,
eutamogatas@esza.hu, www.esza.hu

Társadalmi Megújulás Operatív Programok Irányító Hatósága
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.


 

Szubjektív vélemény

Érdekes véleményt kaptunk két kedves páciensünktől:

Semmin nem kell változtatni. Nagyon jó a turmix. Mindig nagyon szívesen jövök. Mindig nagyon kedvesek. Anyukám nagyon boldog a szeme miatt. (B. Laura, 9 éves)

Irigylem anyukám látását. Szerintem minden nagyon jó és szeretek odamenni. Nagyon finomak a turmixok. A gyereksarokban eljátszok pedig már nem nekem való. Én is ha nagy leszek, meg szeretném műttetni a szemem! (B. Adrienn, 10 éves) Fotó a lányokról

Elindult az új weboldal!

2010 januárjában elindult az új weboldal! Reméljük, hogy az új oldal mind információ, mind megjelenésében magasabb színvonalat képvisel elődjénél. Ön szerint melyik a jobb? Várjuk véleményét a vendégkönyvben! (A régi oldalt a regi.optik-med.hu oldalon tudja megtekinteni.)

 

FEMTO lézer az OPTIK-MED-ben is

Megérkezett a legmodernebb technikát képviselő, lebenyes technikával végzett Sasszemkezelés eszköze, a femtosecundumos lézer. Egy kép a készülékről, és a szállításáról megtekinthető itt.

 

Interneten is lehet jelentkezni

Interneten is lehet jelentkezni kezelést megelőző alkalmassági vizsgálatra, és kezelés követő kontrollra is. Itt!

 

Elértük a 40.000 sikeres kezelést!

A szerencsés páciens egy luxus-napszemüveget kapott a virágcsokor mellé.

Elértük az 60.000-dik sikeres Sasszemkezelést! Köszönjük az eddigi bizalmat!

Megvan a Facebook-játék nyertese!

Véget ér az Éleslátás INGYEN! játékunk. A legtöbb like-ot Király Róbert kapta, a sorsolás pedig Horváth Tamarának kedvezett, így ők nyerték az ingyenes Sasszemkezeléseket! Mindkettőjüknek gratulálunk!

Hatvanezer!!!

Elértük az 60.000-dik sikeres Sasszemkezelést! Köszönjük az eddigi bizalmat!

Új játék indult a Facebook-on: Nyerjen ingyenes Sasszemkezelést!

A névadó játékunk sikerére való tekintettel újabb játékot szervezünk. Ezen az oldalon két db 268.000 Ft értékű lézerkezelés nyerhető. Ehhez a bal oldalon az "Éleslátás INGYEN" fülre kell kattintani. Sok sikert kívánunk!

Befejeződött névadó játékunk!

Lezárult névadó játékunk, a nyertes javaslat a Villámolvasás lett, 7.503 szavazattal. A nyeremény átvételéről szóló emlékfotó itt látható.

Elindult névadó játékunk a Facebook-on, melyen 268.000 Ft-ot, vagy ingyenes kezelést nyerhet!

Mindössze egy nevet kell javasolni a közeljövőben bevezetésre kerülő lézeres kezelésre, mellyel már az olvasószemüvegtől is meg tudjuk szabadítani pácienseinket! A játék ide kattintva érhető el.

Ingyenes WiFi az Optik-Medben!

A váróban WiFi hálózatot építettünk ki, mellyel arra alkalmas mobiltelefonnal, vagy laptoppal csatlakozhatnak az internethez. Természetesen a váróban lévő asztali számítógép továbbra is rendelkezésükre áll. Fentiek használata pácienseink és kísérőik számára ingyenes.

Vigyázat, másolják!

A közelmúltban egy most induló lézeres kezelést végző klinika is elkezdte használni az Optik-Med tulajdonában lévő, szabadalommal védett Sasszemkezelés kifejezést.

Facebook-on az Optik-Med!

Elindult a Facebook-os oldalunk, általános információkkal, és vizsgálati bejelentkezési lehetőséggel.

Orvos válaszol - telefonos órák, e-mailes percek

Sok páciensünk igényének eleget téve lehetőséget adunk arra, hogy közvetlenül az orvossal beszélhesse meg a lézerkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

A (06-1) 454-14-32-es telefonszámon szemész szakorvos kollégánk várja egyéni kérdéseit.

Ha inkább e-mailen érdeklődne, az orvosvalaszol@optik-med.hu címen teheti meg.

Várjuk megtisztelő érdeklődését!